7 Λόγοι που δείχνουν την αξία της ολικής άλεσης 

Τα προϊόντα Ολικής Άλεσης αποτελούν έναν διατροφικό θησαυρό, αφού περιέχουν όλα τα μέρη του καρπού, δηλαδή τον εξωτερικό φλοιό ή πίτουρο, την σπερματική βλάστη ή φύτρο και το εσωτερικό αμυλούχο ενδοσπέρμιο.
Παρακάτω παρουσιάζονται 7 λόγοι που δείχνουν την αξία της ολικής άλεσης:

  1. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γι’ αυτό συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στη διατήρηση του σωματικού βάρους σε επιθυμητά επίπεδα.
  2. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα κι αυτό τα καθιστά μια καλή επιλογή τροφίμων για τα διαβητικά άτομα.
  3. Είναι μια καλή πηγή μαγνησίου και μαγγανίου. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την οικοδόμηση ισχυρών και υγιών οστών, ενώ το μαγγάνιο ενισχύει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών και το σχηματισμό των οστών.
  4. Είναι φυσικά εμπλουτισμένα με σίδηρο, γι’ αυτό και η κατανάλωσή τους συμβάλει στη μείωση του αισθήματος κόπωσης στον οργανισμό.
  5. Αποτελούν φυσική πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης Ε. Οι πρώτες συμμετέχουν στην απελευθέρωση ενέργειας και την υγεία του νευρικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Ε φημίζεται για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση.
  6. Περιέχουν διαλυτές ίνες, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα μέσω της απορρόφησης της «κακής» LDL χοληστερόλης.
  7. Εκτός από την ιδιαίτερη και ωραία γεύση τους – προσφέρουν επίσης πιθανά οφέλη υγείας, λόγω των προστατευτικών ουσιών που περιέχουν, όπως οι λιγνίνες. Οι τελευταίες είναι φυτοοιστρογόνα τα οποία έχουν αναφερθεί ως θρεπτικές ουσίες που προάγουν την υγεία και προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες.