• 1) Μπορεί ένα βρέφος κάτω του ενός έτους να φάει ψωμί;

  Ο παιδίατρος είναι πάντα εκείνος, που σας συμβουλεύει για τη διατροφή του παιδιού σας. Η δική μας γνώμη είναι πως όχι, καθώς είναι νωρίς.

 • 2) Το ψωμί περιέχει γάλα;

  Τα ψωμιά, που περιέχουν γάλα, το αναγράφουν πάντα στα συστατικά τους. Η ένδειξη «μπορεί να περιέχει ίχνη γάλακτος» επάνω στη συσκευασία δεν σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει γάλα. Σημαίνει ότι δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο ψωμί να έχει παραχθεί σε χώρους, που γίνεται χρήση γάλακτος για την παρασκευή άλλων προϊόντων . Όσοι, λοιπόν, είναι αλλεργικοί στο γάλα θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν αυτή την πληροφορία. Όσοι, όμως, απλά νηστεύουν, μπορούν να το φάνε χωρίς ενοχές!

 • 3) Χρησιμοποιείτε κατεψυγμένη ζύμη ή ζύμη, που εισάγετε από το εξωτερικό;

  Δεν έχουμε κανένα λόγο να εισάγουμε ζύμη. Η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος διαθέτει εγκαταστάσεις, που παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής τόνων ζύμης την ημέρα.

 • 4) Τι είναι η γλουτένη;

  Η γλουτένη είναι εκείνη η πρωτεΐνη των δημητριακών, που χαρακτηρίζει την ποιότητά τους και την αρτοποιητική τους ικανότητα. Τα πίτυρα δεν περιέχουν γλουτένη. Όσο αυξάνεται η ποσότητα των πιτύρων, μειώνεται η περιεκτικότητα του αλεσμένου δημητριακού σε γλουτένη. Το ψωμί καλής ποιότητας είναι εκείνο, που προέρχεται από ζυμάρι που περιέχει γλουτένη μεγάλης αντοχής. Όμως, δυστυχώς, κάποιοι καταναλωτές έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) και πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους. Όταν επιλέγουν προπαρασκευασμένα τρόφιμα, θα πρέπει να εντοπίζουν στα συστατικά ή σε δηλωμένη παρουσία ιχνών τα δημητριακά, που πρέπει να αποφεύγουν. Η Ε.Ε. για την προστασία της υγείας και ανταποκρινόμενη στο δικαίωμα των καταναλωτών στην ενημέρωση, έχει θεσπίσει νομοθεσία, που απαιτεί την αναγραφή των δημητριακών, που περιέχουν γλουτένη στη συσκευασία αυτών των προϊόντων.
  Υπάρχει γλουτένη στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη. Δεν υπάρχει γλουτένη στο καλαμπόκι, στο ρύζι και στην πατάτα. Τα τρόφιμα, στα οποία συνήθως αναζητάμε τη γλουτένη είναι οι ζύμες, τα ψωμιά, τα κέικ, τα μπισκότα, οι πίτσες, οι σάλτσες , αλλά και κάποια προϊόντα κρέατος, όπως λουκάνικα , μπιφτέκια και άλλα σχετικά. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, όμως, ο γιατρός μας έχει, όπως πάντα, τον τελευταίο λόγο γι αυτά.

 • 5) Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης των αρτοσκευασμάτων στο σπίτι;

  Βλέπουμε και διαβάζουμε προσεκτικά οτιδήποτε σχετικό αναγράφεται πάνω στη συσκευασία, σχετικά με την αποθήκευση των τροφίμων. Κάθε τρόφιμο θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και αυτό το γνωρίζει καλύτερα εκείνος, που το παρήγαγε. Εφόσον διαθέτει περισσότερη γνώση & εμπειρία, έχει παράλληλα και την υποχρέωση να μας παρέχει και τις πιο κατάλληλες οδηγίες για την αποθήκευσή του. Οπότε, για κάθε προϊόν μας ξεχωριστά  αναγράφεται πάνω στη συσκευασία ο τρόπος αποθήκευσης του αντίστοιχου προϊόντος.

 • 6) Τι είναι το διοξικό Νa;

  Είναι το υλικό, που ρυθμίζει την οξύτητα του ψωμιού, δηλαδή το πόσο ξινή γεύση θα έχει.

 • 7) Χρησιμοποιείτε πρώτες ύλες, οι οποίες δεν αναγράφονται;

  Όλες οι πρώτες ύλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται αναγράφονται πάνω στη συσκευασία. Ο καταναλωτής έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει τι τρώει.

 • 8) ΄Εχετε ψωμί χωρίς αλάτι;

  Το αλάτι χρειάζεται στην παρασκευή του ψωμιού για τη γεύση, για τη δομή της ζύμης και έμμεσα για την φυσική του συντήρηση, αφού εμποδίζει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων. Για τους παραπάνω λόγους, δεν έχουμε κάποιο ψωμί χωρίς αλάτι.

 • 9) Τί είναι η δεξτρόζη;

  Είναι μαζί με την γλυκόζη ο πιο γνωστός μονοσακχαρίτης στη φύση. Υπάρχει στους γλυκούς καρπούς και στο μέλι. Έχει 30% λιγότερη γλυκαντική ικανότητα από την ζάχαρη .

 • 10) Τί είναι η παστερίωση του ψωμιού;

  Είναι η θερμική επεξεργασία του κομμένου και ήδη συσκευασμένου ψωμιού, που το βοηθά να διατηρηθεί περισσότερο, εφόσον δεν έχει συντηρητικά.

 • 11) Ποια είναι τα προϊόντα σας, που δεν έχουν ζάχαρη;

  Τα προϊόντα μας τα οποία δεν περιέχουν ζάχαρη είναι τα εξής:  Καραμολέγκος Πολύσπορο με φυσικό προζύμι και το Δέκα ψωμί σε φέτες Ολικής Άλεσης.

 • 12) Τί είναι τα ίχνη που αναγράφονται στα συστατικά;

  Σύμφωνα με την νομοθεσία, απαιτείται να καταγράφονται στα συστατικά οι 12 συγκεκριμένες ομάδες (δυνητικά) αλλεργιογόνων ουσιών, εφόσον χρησιμοποιούνται ως συστατικά, ανεξαρτήτως ποσότητας. Ο λόγος είναι ότι ευθύνονται για το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων. 
  Στις αλλεργιογόνους αυτές ουσίες περιλαμβάνονται τα δημητριακά, που περιέχουν γλουτένη, το ψάρι, τα οστρακόδερμα, τα αυγά, τα φιστίκια, η σόγια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που περιέχουν λακτόζη, οι καρποί με κέλυφος, το σέλινο, η μουστάρδα, οι σπόροι σησαμιού και τα θειώδη άλατα. Όλες αυτές οι ουσίες, αν δεν υπάρχουν στα συστατικά, μπορεί να υπάρχουν σαν ίχνη, εφόσον βρίσκονται στο χώρο της παραγωγής για την παρασκευή άλλου προϊόντος.